Облiк операцiй з руху товарiв
24

Податок на додану вартість

З 1 січня 2011 р. порядок нарахування й сплати ПДВ також регулюється нормами Податкового кодексу. Відповідно до пунктів 198.1, 198.3 ст. 198 Податкового кодексу ПДВ, сплачений (нарахований) у зв'язку з придбанням товарів і послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у господарській діяльності платника ПДВ, включається до складу податкового кредиту за наявності належно оформленої податкової накладної. Датою виникнення права на податковий кредит є дата першої з подій: або дата списання коштів з розрахункового рахунку в оплату вартості товару, або дата одержання товару, що підтверджено податковою накладною (п. 198.2 ст. 198 Податкового кодексу).

 

 

2.3 Облік реалізації товарів

Відвантаження товарів в  ТОВ «Авто шик» оформлюється товарносупро-воджувальними документами – рахунок-фактура, накладна, податкова накладна (для юридичних осіб), також видається - Товарний чек, який виписується при оформленні продажу (відпустки) товарів покупцям за готівку. У чеку вказуються: найменування, кількість у штуках, продажна ціна і продажна вартість усієї кількості реалізованого за готівку товару, включаючи ПДВ та ін..

Підприємство ТОВ «Авто шик», як правило, реалізує товари за готівку.

Розмір реалізації дорівнює сумі готівки, яка надійшла до каси за продані товари. Суму виручки встановлюють на підставі показників касового лічильника і одночасно підрахунку чеків у продавців.

Підставою для відображення в обліку операцій з реалізації товарів є звіт касира і товарний звіт матеріально відповідальної особи (з доданими документами).

Облік реалізації товарів ведуть на рахунку 702 «Доходи від продажу (реалізації) товарів». Сума виручки за товари за продажними цінами (разом із торговельними знижками, націнкою на товари) на підставі звітів касира відображається записом: