Економіка будівництва
2

ВСТУП

У нашій країні ведеться велике цивільне та промислове будівництво, а також  реконструкція діючих  основних фондів.  Основною задачею якого є подальше підвищення матеріально-духовного рівня  життя людей. Однією з умов виконання цієї задачі є постійне підвищення якості будівництва, благоустрою та комфортабельності будівель. Останнє, значною мірою, визначається системою опалення (в холодну пору  року), яка входить до комплексу санітарно-технічних систем, без яких неможливе нормальне життя і виробнича діяльність людей.

Стан системи теплових мереж Україні залишає бажати кращого. 85% устаткування морально і фізично застаріло ще в кінці 90-х років. Велика частина котельного обладнання має коефіцієнт корисної дії 30-60%. Цей показник не відповідає жодним європейським і світовим стандартам (ККД сучасних котлів становить 92%). Система транспортних трубопроводівна стільки зношена, що шляхові втрати тепла перевищують норми в десять і більше разів. Які висновки випливають з цієї сумної статистики для людей, що живуть у квартирах з центральним опаленням?

Висновки не втішні. По-перше, опалення працює не кращим чином і не забезпечує комфортних умов, тому майже в кожній квартирі є на чорний день масляний електричний нагрівача бо конвектор. По друге, у зв'язку із завищеними через зношеність обладнання витратами енергоносіїв, сильно завищені і тарифи на центральне опалення. За таких умов, здається, цілком логічним відключиться від центрального опалення, і обладнати квартиру автономною системою опалення.

Написання курсової роботи передбачає закріплення і практичне застосування знань, набутих протягом вивчення дисципліни „ Економіка будівництва ”.

Основна мета курсового проекту - формування у майбутніх фахівців системи спеціальних економічних знань і практичних навичок техніко-економічного обґрунтування прийняття рішень у будівництві, планування показників виробничо-господарської діяльності, використання економічних методів управління будівельною організацією з урахуванням чинників зовнішнього і внутрішнього середовища.

1.