Економіка будівництва
23

ВИСНОВКИ

У курсовій роботі  на тему „ Економічне обґрунтування вибору системи опалення ” на основі заданих вихідних даних згідно варіанту було сформовано, з використанням комп'ютерної програми «АВК-5» (Автоматизоване виконання кошторисів) локальний кошторис на встановлення автономної газової та електричної системи опалення у квартирі, та порівняно, шляхом розрахунку, витрати за трьома різними способами (централізоване опалення та гаряче водопостачання; газовий 2-х контурний котел; електричний котел та електричний накопичувальний бойлер).

В результаті створення локальних кошторисів визначено:

  1. витрат на реалізацію проекту опалення квартири та гаряче водопостачання з автономною газовою системою опалення  становлять  21907 грн.
  2. витрат на реалізацію проекту опалення квартири електричним котлом  та гаряче водопостачання бойлером  становлять 27388 грн.

В результаті розрахунків визначено:

  1. Витрати при централізованому опаленні склали  3573,9, грн/сезон, на гаряче водопостачання 8992,8 грн/рік. Сукупні річні витрати сім’ї на опалення квартири та гаряче водопостачання при централізованій системі становлять 12566,7 грн./рік.
  2. Витрати при автономне газове опалення склали 2659,1 грн./сезон, на гаряче водопостачання 4386,6 грн./рік. Сукупні річні витрати сім’ї на опалення квартири та гаряче водопостачання з автономною газовою системою опалення  становлять 7045,7 грн./рік
  3. Витрати на автономне електричне опалення склали 8015,04 грн./сезон та для підігріву води бойлером - 7819,1 грн/рік. Сукупні річні витрати сім’ї на опалення квартири електричним котлом  та гаряче водопостачання бойлером становлять 15834,2 грн./рік.

Отже, як видно з розрахунків, у порівнянні з централізованою системою опалення квартири більш економічно вигідною є автономна система опалення з використанням природного газу. При цьому економія витрат сім’ї (економічний ефект) становить