Розвиток творчих здібностей дітей дошкільного віку у процесі процесі проектної технології
6

у рамках інтегральної освітньої технології. Приведені визначення ілюструють варіативність поглядів на це поняття.

                 Частіше в сучасній педагогічній науці проектування розглядається як “створення на діагностико-прогностичній основі цілісної системи, що забезпечує гарантоване досягнення спланованого результату” [10, с.14]. Практичною цінністю проектування є його зорієнтованість на конкретний кінцевий результат. Процес створення проектів розвиває пізнавальні навички в його учасників, уміння орієнтуватися в інормаційному просторі, використовувати набуті знання на практиці, формує вміння самостійно конструювати власну діяльність.

              Суть проектної технології вбачається у функціонуванні цілісної системи дидактичних та інших засобів, побудованої відповідно до вимог навчального проектування.

Цілі і завдання проектної технології:

  • Не тільки передати учням суму знань, а ще й навчити здобувати ці знання самостійно, застосовуючи їх для розв’язання нових пізнавальних  і практичних завдань;
  • Сприяти формуванню в учнів комунікативних навичок;
  • Прищепити учням уміння користуватися дослідницькими прийомами: збирання інформації, аналізу з різних точок зору, висування гіпотез, вміння роботи висновки.

              Розкриття особливостей реалізації проектної технології найкраще зробити на основі висвітлення сутнісної характеристики понять «проектна технологія», «метод проектів», «проект», «навчальний проект» та «проектна діяльність».

              Характеризуючи проектну технологію, слід вказати на те, що це технологія навчання, реалізація якої розширює можливості традиційного опрацювання учнями певної теми (розділу), оскільки спрямована на створення під час виконання ними навчального проекту певного матеріального або інтелектуального продукту, що безпосередньо стосується