Розроблення маркетингової програми просування товару ТМ «Lipton» на ринку
2

1. Преамбула

Lipton – найвідоміша та найпродаваєма торгівельна марка в світі. Lipton володіє та керує особистими плантаціями у Східній Африці, Кенії, Танзанії, де сполучення температури, сонячного світла та дощів на великій висоті біля екватора є ідеальним для виробництва високоякісного чаю цілий рік. 11 заводів, що знаходяться на плантаціях дозволяють мати впевненість в тому, що переробка свіже-зірваного листя починається протягом двох годин з того моменту, як воно було зірване.

У курсовій роботі було розглянуто повністю ринок чаю України з 2008 – 2012 рік і було виявлено, що ТМ «Lipton» посідає третє місце серед лідерів ринку. За даними SWOT-аналізу зясували загальну взаємодію між сильними та слабкими сторонами, що дорівнює 32,975. Найсильніша сторона у даному підприємстві є стійке фінансове становище, а слабкіша сторона є наявність занадто великого розширення бренду, яке може заплутати сприйняття споживача і дати можливість конкурентам захопити частку ринку.

ТМ «Lipton» орієнтується на споживача середнього класу за доступними цінами, тому і використовує цінову політику «не округлених цін» у багатьох супермаркетів України. Комплекс заходів комунікації допомогає повністю поінформувати споживачів про товар і стимулювати попит на продукцію. Ефективна реалізація продукції повинна бути правильно підібрана (методи, канали збуту, система збуту). Товаровиробник може ефективно контролювати посередників, створюючи привабливі умови праці в компанії «Unilever». Бюджет маркетингової програми дозволяє розрахувати оцінку ефективності бюджету, який дорівнює 2,161 для ТМ «Lipton», а також спрогнозувати дохід та визначити приблизні витрати на заходи стимулювання збуту продукції.

Компанія Unilever входить до трійки найбільших виробників напоїв в світі. Сьогодні на долю ринку Lipton припадає більш ніж 20% світового чайного ринку. Компанії Unilever належать 21 000 гектарів чайних плантацій, а також