Принципи розміщення торговельного устаткування, дослідження магазину косметики та побутової хімії «EVA»
3

Вступ

 

Актуальність теми. На сьогоднішній день ми не уявляємо свого життя без супермаркетів, магазинів, кіосків, торгових центрів тощо. Взагалі крамниці з’явилися майже водночас із виникненням торгівлі. Проте своєї популярності такий вид торговельної технології як мерчандайзинг набув порівняно нещодавно. Мерчандайзинг є комплексом технологій продажу, які дозволяють представити реалізовуваний товар потенційному покупцеві в найбільш вигідних матеріальних і психологічних умовах. Не менш важливу роль при цьому відіграє правильно обране устаткування торгової точки. Найрізноманітніший вибір торговельного устаткування на даний момент потребує професіонального погляду «зі сторони» – яке саме обладнання обрати для того чи іншого типу магазину.

У період сучасного розвитку приватного сектору економіки, загалом малого бізнесу, з’являється багато роздрібних торгових точок. Конкуренція між ними з кожним роком набирає більшого розмаху, а тому, щоб втриматися на ринку і залучити покупців, які загалом і приносять прибуток торговельним підприємствам, необхідно враховувати всі засоби ефективної торгівлі. Мерчандайзинг серед них займає далеко не останнє місце.

У курсовій роботі буде звернена увага на правила ефективного розміщення торговельного устаткування з урахуваннями особливостей магазину і його формату, а також класифікація обладнання. Буде проведений розгорнутий аналіз реальної торгової точки і оцінка ефективності найважливіших показників мерчандайзингу – товарного розташування, запасу, формату точки, мотивація мерчандайзерів тощо.

Об’єкт дослідження – розташування обладнання в різних торговельних точках в залежності від типу магазину і реалізовуваних товарів.