Технологія машинобудування
2

1. технологічна частина

1.1. Загальна характеристика об’єкту виробництва

Вал  деталь, що обертається навколо своєї осі, призначена для передачі руху зв'язаним з нею частинам машини чи механізму, складовою яких вона є. Деталь є уніфікована має наступні конструктивні елементи: циліндричні поверхні  зовнішні, шпонковий паз, фаски, канавки для виходу шліфувального круга, різьбу.

Деталь виготовляється штампуванням і проходить термічну обробку, що зменшує внутрішнє напруження, збільшує твердість, міцність і зносостійкість відповідальних поверхонь, а також  має велике значення відносно викривлень, можливих при нагріванні і охолодженні деталі. При штампуванні контур заготовки наближений до контуру готової деталі, що зменшує припуски на обробку і знижує собівартість виготовлення деталі.

Конструкція деталі дозволяє забезпечити ефективне зняття припусків з більшості оброблюваних поверхонь за один установ за рахунок зручного підведення різального інструменту і невеликих перепадів діаметрів циліндричних поверхонь. Деталь дозволяють вести механічну обробку як на універсальних верстатах, які мають меншу вартість, так і на верстатах з ЧПУ, які мають вищу точність обробки. Є можливість надійного закріплення заготовки в пристосуваннях на всіх стадіях обробки, оскільки є зручні технологічні і конструкторські бази.

Основна маса оброблюваних поверхонь є зовнішніми поверхнями, що, у свою чергу, позначається на технологічності обробки, оскільки в процесі отримання цих поверхонь полегшений доступ до них різального інструменту.

У конструкції цієї деталі відсутні великі перепади в розмірах, що полегшує обробку і знижує трудомісткість. Проте, наявність таких конструктивних елементів як паз(16), знижують технологічність даної деталі.

Робоче креслення оброблюваної деталі містить усі необхідні відомості, що дають повне уявлення про деталь, тобто усі проекції, розрізи і перерізи, абсолютно чітко і однозначно пояснюють її конфігурацію і можливий спосіб отримання заготовки. Усі розміри на кресленні вказані з необхідними відхиленнями. Шорсткість на кресленні вказана з переважного ряду в межах від 6,3 до 0,63 мкм по параметру Ra, що відповідає сучасним вимогам. Відмітимо