Проблеми раціонального розподілення електроенергії
2

ВСТУП

Проблеми раціонального розподілення електроенергії на промислових підприємствах, які на сьогодні є основними споживачами енергії в Україні, набувають істотного значення. Ці завдання ускладнюються постійно зростаючими вимогами до якості електроенергії та до надійності електропостачання, особливо на підприємствах з високим ступенем автоматизації.

Енергетична промисловість є важливою галуззю, від сучасного розвитку якої залежить планомірний розвиток усього народного господарства, підвищення рівня добробуту трудящих. Виробництво електроенергії, її передача, перетворювання та розподіл здійснюється не на одному підприємстві, а в усій енергетичній системі. Одержана електрична енергія передається на величезні відстані для її використання у різних пристроях.

Основними споживачами електричної енергії є різноманітні галузі промисловості, транспорт, сільське господарство, комунальне господарство міст і селищ. При цьому 70% споживачів електричної енергії випадає на промислові об'єкти.

Для забезпечення подачі електричної енергії в необхідній кількості та відповідної якості від енергосистем до промислових об'єктів, установок, устроям і механізмам існують системи електропостачання промислових підприємств, які складаються з мереж електропостачання до 1 кВ і вище й трансформаторних, перетворювальних і розподільчих підстанцій.

Електроустановки споживачів електроенергії мають свої специфічні особливості; до них пред'являють визначені вимоги: надійність живлення, якість електроенергії, резервування та захист окремих елементів. Під час проектування, спорудження й експлуатації систем електропостачання промислових підприємств необхідно правильно в техніко-економічному аспекті здійснювати вибір потужностей, визначати електричні навантаження, вибирати тип, число і потужність трансформаторних підстанцій, види їх захисту, системи компенсації

 

реактивної потужності, способи регулювання напруги. Це повинно бути вирішено з урахуванням удосконалення технологічних процесів виробництва, росту