Проблеми раціонального розподілення електроенергії
75

завантаження. При завантаженні електродвигунів до 70% від їх номінальної потужності відхиленні напруги навіть на 10-15% від номінального не викликає істотної зміни частоти їх обертання. У міру збільшення завантаження електродвигунів стає відчутним вплив зниження напруги і при наявності сильно завантажених асинхронних двигунів якість напруги набуває важливого значення.

При використанні для компенсації реактивних навантажень конденсаторів слід враховувати, що реактивна потужність їх пропорційна квадрату напруги. Тому при зниженні напруги різко знижується реактивна потужність статичних конденсаторів, що викликає зростання реактивних струмів в живильних мережах.

Якщо для печей, електродвигунів, конденсаторів вирішальний вплив має зниження напруги, то для освітлювальних приймачів як підвищення, так і зниження його. Термін служби ламп розжарювання при збільшенні напруги на 1% від номінального скорочується на 15%, а на 5% - в два рази. Для люмінесцентних ламп при збільшенні напрузі на 10% від номінального термін служби скорочується на 20-30%. Підвищення напруги в мережі може призвести до великих витрат на заміну ламп.