Радіометр РУБ01- П6, підготовка до роботи та експлуатація
11

Значення коефіцієнтів нормування, необхідні для перекладу інтенсивності рахунку імпульсів в вимірювану фізичну величину, наведені в ТО для блоку детектування БДКГ-О3П по окремих радіонуклідах, що містяться в досліджуваній пробі. (2,9 × 101 - для цезію-137 і 1,1 × 101 - для цезію-134).

Для вимірювання активності проби, що містить тільки цезій-137, на кодовому перемикачі встановіть комбінацію цифр 2 9 1, при цьому на інформаційному табло виміряна активність буде виражена в Бк / л.

Для вимірювання активності проби, що містить суміш радіонуклідів цезій-137 + цезій-134 із співвідношенням в суміші 5/1, на кодовому перемикачі необхідно встановити наступну комбінацію цифр 2 3 1, при цьому на інформаційному табло виміряна активність буде виражена в Бк / л.

Компенсація фону

В силу того, що реєстрація радіоактивного випромінювання пов'язана зі статичним характером радіоактивного розпаду, а також з випадковими похибками, викликаними неконтрольованими змінами факторів, що впливають на результат вимірювання, автоматичну компенсацію (віднімання) інтенсивності фону можна робити тільки за умови, коли величина вимірюваної активності більше або дорівнює величині фону, вираженого в одиницях вимірюваної фізичної величини.

Для зниження похибки вимірювання активності проби необхідно провести попередні вимірювання фону і активності проби без автоматичного віднімання фону при коефіцієнті нормування, відповідному даного блоку детектування при вимірюванні активності проби, що містить певний радіонуклід або відому суміш радіонуклідів. Якщо величина активності проби і фону більше подвоєного значення фону (тобто активність проби більше значення виміряного фону), то за допомогою кодового перемикача ФОН можна вводити автоматичне віднімання активності, обумовленої фоновим випромінюванням. У випадку, коли вимірювана величина активності проби з фоном менше подвоєного значення фону, для виключення перекомпенсації (отримання нульового результату), автоматичне віднімання фону не рекомендується і кодовий перемикач Ф