Радіометр РУБ01- П6, підготовка до роботи та експлуатація
5

Блок детектування виконаний на основі сцинтиляційного блоку БДЕГ4-43-02А з монокристалом NaI (Tl) діаметром 63 мм і призначений для перетворення енергії випромінювання гамма-квантів в електричні імпульси.

Пристрій вимірювання призначений для перетворення і вимірювання сигналів з пристрою детектування, надання інформації про вимірювання фізичної величини в зручній для візуального зчитування формі, а також для виведення інформації на зовнішні пристрої.

Принцип роботи радіометра полягає в тому, що під дією енергії гамма-квантів в чутливому об'ємі детектора відбувається висвічування збуджених станів речовини, яке призводить до виникнення сцинтилляції. Фотоелектронний помножувач перетворює сцинтиляції в імпульси електричного струму, а також підсилює цей струм до рівня, що піддається виміру. З виходів фотоелектронних помножувачів імпульси негативної полярності подаються на підсилювачі. Посилені сигнали подаються на вузли відбору, відфільтровують корисний сигнал від шумових імпульсів і (або) від супутнього випромінювання.

Для живлення ФЕУ в блоці детектування використовується вузол живлення високовольтний.

Для живлення від мережі змінного струму і від зовнішніх джерел постійного струму в пристрої вимірювальному використовується вбудований блок живлення.

Чутливість радіометра при вимірюванні активності радіонуклідів в пробах природного середовища об'ємом 1 л і щільністю від 0,2 до 1.5 г / см3 по радіонукліду 137ICs становить 0,035 л / сЧБк; по 134ICs - 0,088 л / сЧБк.