Термічна піч, як об’єкт автоматичного управління
5

Доменну піч завантажують шихтою зверху через спеціальний засипною апарат. Він складається з великого конуса з лійкою, перекриває колошник печі, і малого конуса з обертається приймальні лійкою. Така конструкція засипного апарату дозволяє рівномірно розподіляти матеріал на окружності колошника і усуває втрати газів в атмосферу. Завантаження шихти в доменну піч здійснюють пошарово.

 

Процес розвитку доменного виробництва йде в напрямку підвищення вмісту заліза в рудному сировину, зниження витрати палива і часткової заміни природним газом (рідше мазутом) дефіцитного палива, яким є кокс. Збільшуються також розміри доменних печей. Корисні обсяги доменних печей досягають 5000 м3.

 

Підвищення вмісту заліза в рудному сировину, що веде до зменшення кількості шлаку, знижує витрати фізичного тепла на нагрівання і плавлення складових шлаку, призводить до розігріву низу печі і дозволяє знизити витрату палива. Зниження витрати палива збільшує в свою чергу економічність і продуктивність печі.

 

В даний час в якості рудної частини шихти використовують агломерат - продукт збагачення залізної руди спеканием подрібненої руди, залізного концентрату, колошникового пилу і флюсів.

 

Дуже перспективним є застосування окатишів - продукту огрудкування і випалу залізного концентрату.

 

Основним видом палива в доменній печі є кокс. В якості додаткового палива використовується природний газ, який подається через фурми.

 

Розпечені гази, що виходять в області фурм в результаті горіння опускається коксу до СО і вдуваемого природного газу до СО і Н2, продуваються (фільтруються) через стовп кускових матеріалів під дією напору, створюваного повітродувками. Завантажуються через засипною апарат рудне сировину і кокс поступово нагріваються і втрачають вологу і летючі. При використанні флюсів і сирих руд відбуваються також процеси розкладання карбонатів. Залізорудну сировину відновлюється. Вищий окисел Fe2O3 перетворюється на залізо послідовно через