Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
9

  В основу класифікації чавунів покладено  структурні ознаки і властивості.  В залежності від форми виділення  вуглецю розрізняють різні види чавунів:

Білий чавун, в якому весь вуглець знаходиться в зв’язаному стані у вигляді цементиту  Fe – С. Чавун на зломі  має  білий  колір і характерний  блиск.

Половинчастий чавун, в якому основна кількість вуглецю (понад 0,8%) знаходиться у вигляді цементиту. Чавун має структуру перліту, ледебуриту і пластинчастого графіту   [5].

 

Сірий чавун, в якому весь вуглець або його більша частина знаходиться у вільному стані у вигляді пластинчастого графіту, а вміст вуглецю  в зв’язаному стані у вигляді цементиту складає не більше 0,8 %.

Сірий чавун являється конструкційним матеріалом, в спільному балансі литих сплавів доля відливок із нього становить 70 – 75%.

При цьому сірий чавун використовується  не тільки для  мало відповідальних деталей, але  і для деталей, що  працюють  в  умовах циклічних і термічних навантажень. До числа таких деталей відносять форми, для розливу чорних  і кольорових металів, металічні  форми, склоформуючих інструментів [5 – 6].

 

Чавун з вибіленою поверхнею, в якому основна маса металу має структуру сірого  чавуну, а поверхневий шар – білого чавуну.

Вибілений шар отримують  з   товстостінних масивних деталях при розливанні  їх  в металічні форми.  При віддаленні від поверхні внаслідок зменшення швидкості охолодження, структура білого чавуну поступово переходить у структуру сірого.

Високоміцні чавуни, це сплави  в яких графіт має кулясту форму.  Чавуни з вермикулярним графітом, в яких поряд з кулястим графітом міститься деяка кількість  вермикулярного графіту,який від пластинчастого відрізняється округлими краями, меншими розмірами і меншим співвідношенням довжини і товщини (у вермикулярного графіту це співвідношення знаходиться  в  межах від  2-10, а  у  пластинчастого воно суттєво більше 10).