Монополія
25

Висновок

  1. Коли в галузі діє одна єдина фірма, ми говоримо, що це фірма – монополія

2. Чинником, що обмежує монопольну владу на ринку, є еластичність ринкового попиту. Чим вище еластичність, тим менше монопольна влада, і навпаки. На ступінь монопольної влади впливають також кількість фірм на ринку, концентрація, конкурентна стратегія.

3. Монополія знижує економічну ефективність. Антимонопольні законодавства різних країн перешкоджають виникненню і зміцненню монопольної влади. Предметом державного регулювання є природні монополії. У галузях  природної монополії багато підприємств є державною власністю.

4. Забезпечуючи всю галузеву пропозицію, монополіст має можливість впливати на ринкову ціну шляхом регулювання величини обсягу свого випуску.

5. Монополія, як економічний процес має результатами своєї діяльності певні наслідки. Переважна частина з них була перерахована в роботі, та слід зазначити, що серед цих наслідків, як і скрізь, є позитивні, а є й негативні. І реальність на сьогодні така, що негативні, на жаль, набагато переважають позитивні. Одним з найголовніших таких наслідків є придушення конкуренції, без якої неможливе нормальне існування ринку.

6. Вирішальну роль у створенні на ринку сприятливого конкурентного середовища грають антимонопольне законодавство і діяльність антимонопольних органів, правильне поводження яких сприяє стабілізації всієї економіки в цілому.

7.  Антимонопольна служба України ще дуже молода, але вже зроблені Ії перші кроки до нормалізації ситуації за даними проблемам. Їй ще багато потрібно зробити рішучих дій, та ці дії повинні здійснюватися одночасно з удосконаленням антимонопольного законодавства України. У даному напрямку потрібно звернути особливу увагу на більш ніж віковий досвід антимонопольного законодавства США і на антимонопольну практику інших розвитих країн.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                             26