Функції Національного банку України
2

1. Роль і  і характеристика національного банку України

    В 1991 р. в нашій державі був створений Національний банк України (НБУ).       Він є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, Законом України "Про Національний банк України" та іншими законами України.

    Національний банк є економічно самостійним органом, який здійснює видатки за рахунок власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених Законом України "Про Національний банк України" випадках - також за рахунок Державного бюджету України.

    Національний банк є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об'єктом права державної власності і перебуває у його повному господарському віданні.

    НБУ проводить єдину державну політику у сфері грошового обігу, кредиту та забезпечення стабільності національної грошової одиниці; також слугує:

  • емісійним центром;
  • валютним органом;
  • органом банківського нагляду;
  • "банком банків";
  • державним банком;
  • організатором міжбанківських розрахунків;

    Водночас Національний банк здійснює грошово-кредитну політику, використовуючи відповідні інструменти; веде Республіканську книгу реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ; комерційні банки України та іноземні банки можуть здійснювати банківські операції тільки після реєстрації в Республіканській книзі реєстрації банків;