Організаційні та методичні засади обліку, аналізу і аудиту основних засобів на підприємстві
21

У випадку списання необоротних активів інвентарна картка додається До документів (актів, накладних), якими було оформлено їх реалізацію або ліквідацію, та передається разом зі списаними необоротними активами Після списання активів інвентар», картки здаються до архіву, де вони зберігаються 3 роки.

"Опис інвентарних карток з обліку основних засобів". Застосовується для реєстрації відкритих інвентарних карток з обліку необоротних активів. Опис складається в бухгалтерії в одному примірнику з метою контролю за збереженням інвентарних карток Записи ведуться в розріз, класифікаційних груп необоротних активів Коли до останньої інвентарної картки заноситься відмітка про списання об'єкта необоротних активів - описи здаються до архіву. Орендовані необоротні активи обліковуються в орендодавцю під інвентарними номерами, присвоєними ним орендодавцями.

"Інвентарний список основних засобів" Застосовується у місцях знаходження (експлуатації) об'єктів основних засобів для пооб'єктного обліку в розрізі матеріально відповідальних осіб дані пооб'єктного обліку основних засобів за місцем їх знаходження (експлуатації) повинні бути тотожні даним інвентарних карток, як, ведуться в бухгалтерії.

"Відомість нарахування зносу на основні засоби". Застосовується для нарахування суми зносу необоротних активів за повний календарний рік (незалежно від того, у якому місяці звітного року вони придбані (побудовані або зруйновані) згідно з нормами нарахування зносу, встановленими у відсотках до первісної вартості кожної з груп необоротних активів.