Організаційні та методичні засади обліку, аналізу і аудиту основних засобів на підприємстві
35

ВИСНОВКИ

Отже, в першому розділі визначено, що виготовлення будь-якої продукції здійснюється в процесі взаємодії робочої сили та певних засобів виробництва, що складаються із засобів та предметів праці. Засоби праці являють собою виробничі ресурси, за допомогою яких відбувається обробка або переробка, виготовлення предметів праці. Певний, відповідно сформований комплекс засобів праці, що підприємство застосовує для виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг), становить його основні засоби.

Було встановлено, що основні засоби – це матеріальні ресурси, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних та соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року.

До основних засобів підприємства належать: земельні ділянки, капітальні витрати на поліпшення земель, будинки, споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби, інструмент, прилади, інвентар, робочі та продуктивні тварини, багаторічні насадження, інші основні засоби.

Щодо можливості достовірної оцінки, виходячи з положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 „Основні засоби” та Інструкції про застосування Плану рахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30. 11. 1999 р. № 291, підприємство повинно використовувати дві оцінки вартості основного засобу: історичну собівартість;справедливу собівартість.

У бухгалтерському обліку сформована первісна вартість основних засобів відображається на рахунку 10 "Основні засоби", а всі видатки, понесені бюджетною установою, що не включаються до первісної вартості об'єкта, відносяться до складу видатків установи та відображаються за дебетом субрахунків 801 "Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи", 802 "Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи" (при придбанні необоротних активів за рахунок фінансування із загального фонду), 811 "Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги", 812 "Видатки за іншими джерелами власних надходжень", 813 "Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду" (у випадку придбання необоротних активів за рахунок коштів спеціального фонду) і кредиту субрахунків 364 "Розрахунки з іншими дебіторами", 675 "Розрахунки з іншими кредиторами".