Організація оплати праці в рослинництві
3

Вступ

У соціально - економічному розвитку країни сільське господарство посідає особливе місце. Це одна з основних галузей народного господарства, яка забезпечує виробництво продуктів харчування і є найпершою умовою розвитку суспільства. Продукти сільського господарства і промислові товари, що виробляються з сільськогосподарської сировини, становлять 75% фонду народного споживання.

Для України нарощування виробництва аграрної продукції, а особливо сільськогосподарських культур, має стратегічне значення для підйому національної економіки, тому що при успішному його розвитку створюються умови для подолання кризового стану ряду суміжних галузей. Зростання розмірів власного капіталу аграрних підприємств є важливим чинником підвищення економічної ефективності виробництва, що забезпечує розвиток сільських територій та поліпшення добробуту населення.

Тема курсової роботи: «Організація оплати праці в рослинництві».

Метою курсової роботи є аналіз стану галузі рослинництва на підприємстві та оплати праці на роботах в рослинництві, визначення перспектив  розвитку даного господарства та заходів щодо підвищення його ефективності.

Актуальність теми полягає в дослідженні оплати праці в рослинництві на прикладі Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології Української академії аграрних наук чи відповідає заробіток працівників обсягу виконаних робіт.

Обєктом дослідження даної курсової роботи є Дослідна станція лікарських рослин Інституту агроекології Української академії аграрних наук (даді – ДСЛІ).

У курсовій роботі поставленіі наступні завдання:

1. Проаналізувати стан галузі рослинництва та ефективність діяльності підприємства.

2. Розгляд систем оплати праці в рослинництві та їх застосування. Визначення розцінок та визначення заробітку працівників при виконанні окремих видів робіт в рослинництві.

3. Вивчення основних напрямків вдосконалення систем винагород за працю в рослинництві.

Вивчення питань економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції здійснювалося на базі фактичних і статистичних даних,  а також використанні форм державної звітності: форма № 50-СГ (річна) за 2009-2011 роки, Баланс (Форма N1) (за 2009-2011 роки), Статут, інші матеріали взяті з Дослідної станції .