Організація оплати праці в рослинництві
57

Організація праці на підприємствах   сільського господарства здійснюється відповідно  до  Закону України  «Про оплату праці». В державних підприємствах організація  оплати праці здійснюється міністерством аграрної політики.

Організація праці— це спосіб поєднання безпосередніх виробників із засобами виробництва з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соціально-економічних результатів. Організація праці є об'єктивною необхідністю і невід'ємною складовою трудової діяльності людини. Вона має сприяти вдосконаленню всіх процесів праці, виробничих структур для досягнення найвищої ефективності суспільного виробництва.

Дослідна станція лікарських рослин ІА УААН розташована в                           с. Березоточа Лубенського району Полтавської області.

Започаткована в 1916 році як дослідна станція по культурі лікарських рослин Лубенського товариства сільського господарства.

На сьогодні ДСЛР ІА УААН - провідна установа по науковому забезпеченню лікарського рослинництва, розробці сировинної бази лікарської рослинної сировини для хіміко-фармацевтичної промисловості.

В підприємстві незначна земельна площа (220 га) – 155 га відведена під сільськогосподарські культури, основний вид діяльності  - ведення лікарського рослинництва.

Господарство має позитивний фінансовий стан – у 2011 році прибуток склав 15,9 тис, грн, рівень рентабельності  становив 0,03%.

На підприємстві використовують різні системи оплати праці, переважно акордно-преміальній систему. Також передбачені надбавки та доплати за якісне виконання робіт.

Плануючи фонд оплати праці на підприємстві, ураховують те, що держава здійснює певною мірою регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом:

             установлення величини мінімальної заробітної плати (у розмірі, не нижчому за вартісну величину межі малозабезпеченості в розрахунку на працездатну особу) та інших державних норм і гарантій;

             оподаткування доходів працівників;

             установлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності; працівників підприємств, установ, організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету;

             регулювання фондів оплати праці працівників підприємств-монополістів згідно з переліком, що його визначає Кабінет Міністрів України.

Було заплановано фонд оплати праці на 2012 рік для працівників, зайнятих у вирощуванні сілськогосподарських культур – 32925 грн.