Еволюція філософських уявлень про субстанції світу
13

Висновок

 

На кожному етапі розвитку філософської думки субстанції світу розумілися і трактувалися по-різному, але поняття були у тому чи іншому плані пов’язані між собою.

Перший етап - етап наочно-чуттєвого уявлення про матерію. У ранніх давньогрецьких філософських навчаннях Фалеса, Анаксимена, Геракліта в основу світу покладалися ті або інші природні стихії: вода, повітря, вогонь. Все існуюче вважалося модифікацією цих стихій.

Другий етап - етап речовинно - субстратне подання. Матерія ототожнювалася з речовиною, атомами, комплексом їх властивостей, у тому числі - з властивістю неподільності. Найбільшого розвитку таке розуміння матерії досягло в працях французьких матеріалістів XVIII століття Ламетрі, Гельвеція, Гольбаха.

Третій етап - філософсько-гносеологічні уявлення про матерію сформувалося на початку XX століття в умовах кризи речовинно - субстратного розуміння матерії і розвивалося надалі марксистської філософією.

Четвертий етап - етап філософського субстанціонально-аксіологічного уявлення про матерію. Зародившись в середині минулого століття як реакція на зведення поняття матерії лише до одного, хоча й істотного, її властивості - об'єктивності, дане трактування вбачало в матерії систему багатьох атрибутів. Витоки такої концепції можна виявити ще в філософії Спінози. [1; 52]