Еволюція філософських уявлень про субстанції світу
3

Вступ

 

Під субстанцією у філософії розуміють дещо незмінне на противагу змінним станам і властивостям, те, що існує завдяки самому собі і в самому собі, а не завдяки іншому і не в іншому [4; 452].

"Субстанція світу" – питання, над яким замислювались багато філософів і мислителів. Проблема субстанції світу виникає тоді, коли універсальні передумови стають предметом сумніву й роздумів. Субстанція позначає внутрішню єдність різноманіття конкретних речей, подій, явищ і процесів, за допомогою яких і через які вона й існує.

Згідно матеріалістичної філософії субстанція означає першооснову всього сущого, внутрішню єдність різноманіття конкретних речей, подій, явищ і процесів, за допомогою яких і через які вони існують. При цьому в якості першооснови всіх конкретних явищ дійсності розглядається матерія [1; 52].

Актуальність теми зумовлюється тим, що вивчення еволюції філософських уявлень про субстанції світу є цінним матеріалом для оцінки сучасного життя. Субстанції світу – це одна з найважливіших категорій філософії, на яку слід звернути особливу увагу. Характер розвитку уявлень  сприяє розкриванню змісту тогочасного суспільства, їхніх поглядів та світовідчуття.

Об’єктом дослідження є уявлення про субстанцію світу з точки зору філософії.

Предмет дослідження виступають еволюція філософських уявлень про субстанцію світу.

Мета дослідження полягає у визначенні основних етапів еволюції розвитку уявлення про субстанцію світу.