Маркетингова діяльність у сфері послуг та напрями її вдосконалення
5

ВСТУП

В останні роки страховий ринок України за темпами розвитку випереджає інші сектори економіки країни. Власники страхових компаній відчули ефективність вкладень у страховий бізнес.

Серед вітчизняних страхових компаній виділяється група лідерів, таких як “Оранта”, “Лемма”, “Аванте”, “Дженералі Гарант”, “Інго Україна”, що прагнуть стабілізувати своє становище на ринку, досягти довгострокового процвітання.

Ринок страхування є однією з галузей вітчизняної економіки, яка найбільш динамічно розвивається. Але на процеси подальшого планомірного розвитку страхування як у регіонах, так і в Україні в цілому впливають проблеми економічного, законодавчого, соціально-економічного і психологічного характеру. Страхові компанії застосовують недосконалі стратегії, здебільшого засновані на одиничних, не пов’язаних між собою дослідженнях. Чимало актуальних та перспективних проблем взагалі не розробляється, що негативно позначається на розв’язанні практичних задач соціального захисту населення, залучення у вітчизняну економіку інвестиційних ресурсів, забезпечення прав і гарантій окремої особистості та підприємництва взагалі.

Певне пожвавлення реального попиту на страхові послуги збільшує інтерес до нових способів завоювання, утримання частки ринку, сприяє розвитку страхового маркетингу в Україні. Це передбачає застосування у страховій діяльності маркетингових підходів і рішень, які грунтуються на глибокому вивченні ринку та потреб споживачів і дають можливість знаходити правильні шляхи підвищення ефективності діяльності в умовах невизначеності зовнішнього середовища. Впровадження маркетингу в діяльність страхових компаній дозволяє підвищувати ефективність надання послуг. Розширення використання маркетингу є одним з найбільш перспективних напрямків розвитку українського страхування в найближчому майбутньому. Потреба в страхових послугах та її задоволення вимагають обгрунтування науково-методичних засад щодо розвитку вітчизняного страхування та практичних заходів для взаємодії суб’єктів страхової діяльності на основі взаємовигідних партнерських відносин.