Педагогічна практика: вдосконалення викладання «Логіки» у вищих навчальних закладах України
47

Суть інтерактивного навчання у тому, що навчальний процес відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх студентів. Це співнавчання, взаємонавчання (колективне, групове), де і студент, і викладач є рівноправними, рівнозначними суб’єктами навчання.

Під час інтерактивного навчання студенти навчаються ефективній роботі в колективі та відчувають себе активними учасниками подій і власної освіти та розвитку, зростає зацікавленість до процесу навчання, що забезпечує внутрішню мотивацію навчання. На наш погляд, в умовах інформаційного буму та з впровадженням кредитно - модульної системи навчання, коли 60 % навчального матеріалу відноситься на самостійне вивчення, одними з найбільш ефективних та сучасних видів лекцій, що використовуються при викладанні дисципліни «Логіка» є:

бінарна лекція – це різновид читання лекції у формі діалогу двох

викладачів (або як вченого та практика, або як вчителя та студента);

лекція – діалог, яка проводиться за допомогою прямого діалогу лектора зі слухачами, і дозволяє уникнути пасивного сприйняття навчальної інформації, спонукає слухачів до активних дій;

лекція - конференція або лекція - опитування, яка проводиться як науково - практичне заняття із заздалегідь поставленою проблемою і ситемою доповідей, тривалістю до 5 хвилин;

Під час проведення практичних та семінарських занять з логіки використовуються такі інтерактивні методи як робота студентів в парах та у малих групах, методика мозкового штурму, рольових та ділових ігор. За умов цієї роботи всі студенти академічної групи отримують можливість вільно говорити, висловлюватись. Використання такого виду співпраці сприяє тому, що студенти не можуть ухилятися від виконання завдання. Застосування інтерактивного навчання можливе лише за доброзичливої атмосфери в колективі.