Новітні підходи до консолідації земельних паїв
7

Консолідація земель є розвитком сільськогосподарських земель, діяльністю, яка направлена на покращення земельних паїв з метою підвищення їх вартості. Консолідація земель може розглядатися як самостійний вид бізнесу, який передбачає надання групі власникам територіально розосереджених земельних паїв певної сукупності послуг, направлених на формування агротехнологічних земельних масивів, ефективність використання яких буде високою [9].

Отже, сутність консолідації земель сільськогосподарського призначення як сукупності юридичних, соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на оптимізацію розмірів і розміщення земельних ділянок, створення сприятливих умов для суб’єктів господарювання з метою організації раціонального та найбільш ефективного використання земель в інтересах власника або землекористувача і суспільства в цілому. Консолідації земель сільськогосподарського призначення відведено роль базової передумови інтегрованого управління природними ресурсами та важливого фактору прискорення соціально-економічного піднесення сільських територій.

Основними завданнями консолідації земель є:

-         комасацію (зведення розкиданих ділянок, що належать одному власникові, в один масив – парцелу);

-         ліквідацію недоліків землеволодіння й землекористування (черезсмужжя, вклинювання, вкраплювання і т. п.);

-         укрупнення земельних ділянок за рахунок приєднання близько розташованих земель.

В умовах поглиблення земельної реформи та інституціональної несформованості ринку земель сільськогосподарського призначення як стратегічні пріоритети консолідації земель є: