Інформаційні агентства Німеччини: «Дойче прес агентур» (ДПА), «Альгемайнер дойчер нахрихтендинст» (АДН)
13

Але потім справи стали змінюватися. Машина Гутенберга використовувала окремі літери, ручного різьблення з металу, які могли бути видалені і повторно вставленого для кожної сторінки в книзі. Десь близько 1450 року, Гутенберг домігся успіху в будівництві свого першого типографического підприємства і почав друк Біблійні книги на латинській мові. На жаль, вони були дуже дорогими: перша Біблія Гутенберга була продана за 30 флоринів, що можна порівняти з зарплатою за 3 роки. Але винахід миттєво стало хітом, і незабаром багато людей почали друкувати книги, а вартість книг поступово зменшувалася. Багато людей змогли дозволити собі купити їх, і це назавжди змінило те, як люди могли вчитися.

Другий період.

1половина 16 ст. - закон про попередню цензуру в Німеччині. Газети були головним чином рукописними. Поширення інформації в 15 - 16 століттях стає вигідною справою і перетворюється з аматорського заняття в професію. Великою популярністю користувалося бюро Фуггеров, поширюється рукописні відомості новин. Особливий штат переписувачів переписував все новости, які прибули в Лейпциг, і розсилав свою продукцію передплатникам, вносили щорічно плату за цей товар. Бюро Фугеров є прообразом ІА. У Німеччині епохи Відродження велике поширення мали рукописні інформаційні листки - «летючі листки». Найцікавіші з них власники друкарень передруковували на верстатах і розпродавали на ярмарках. Елемент сенсаційності вже на тій стадії розвитку журналістики був найважливішою умовою комерційного успіху. Перші прояви політичної журналістики - зразок публіцистичного майстерності. Але основна маса рукописної індустрії в Німеччині була недосконалою в плані мови і стилю творіння, довіряти об’єктивності та правдивості авторів було небезпечно. Рукописні відомості поширювалися ординарцями, також як і спеціальні листи, які становили для багатих купців, вельмож, університетів і монастирів - інформатори - нинішні власні кореспонденти.

Третій період.

Перші періодичні (щотижневі) друковані газети в Німеччині в Аугсбурзі і Стасбурге. НАЗВИ: «Релаціон» і «Авізо Релаціон одер Цайтунг». Розповідь, що