Спортивні інформаційні агентства
17

ERNA була нововведенням світового масштабу. Її особливість зводилася до того, що удалося створити інтегровану систему збору, редагування, добору, і передачі новин. Весь процес створення і публічного поширення новин залежав лише тоді від творчої потребі - і був мало обмежений технічних можливостей.

За всього своєму досконало, системи ERNA були розраховані на аналіз повідомлень за змістом, вони виконували формальні технічні завдання, прив'язані до визначених функціональним клавішах або до кодам новин. Тому, щоб зробити архів новин, і навіть службу відбору новин клієнтам, довелося перебудовувати всю редакційну систему.

Починаючи з 90-х XX в. і з час, передачі інформації використовується мережу Інтернет. Завдяки чому підвищилася швидкість передачі, на великі відстані, підвищився підвищення якості. Поруч із друкованим виглядом повідомлення, з'явилася можливість відправки аудіо-, і відео – повідомлень.

Новина – це повідомлення про якусь подію чи явище, що має значення для аудиторії агентства, про яку не було відомо раніше. Новина завжди відповідає питанням – що сталося або що станеться. Новиною є не лише подія, те що сьогодні чи вчора, – новиною є можлива подія, що сталася у минулому чи що може статися у майбутньому, про яку стало відомо саме у цей час. Новими може бути як події, а й зміна думок важливих людей, відновлення статистичних даних, дає новий погляд на ситуацію, повідомлення стосовно скасування будь-якого події, котрого очікували.

З першого погляду стрічку інформаційної агенції видно, що новини там неоднакові. У одних багато літер, за іншими – одні цифри. Одні великі – інші зовсім короткі. Деякі побудовано вигляді таблиць, деякі – як звичайна замітка.

Усі ці повідомлення діляться на дві категорії – ті, що присвячені хіба що подією подій, й ті, які повідомляють про щось регулярно трапляюче. Приміром, звістку великої автомобільну аварію стосуватиметься до першої