Мода як соціально − психологічне явище: історія виникнення, механізми формування та впливу на індивідуальну й групову поведінку
12

ає важливу роль в міжособистісному сприйнятті.

 

1.2  Функціональне призначення моди в суспільстві

 

Моді властиві такі функції:

  1.          Інноваційна − мода стимулює експериментальний початок в загальності і культурі, пошук нового, виявляє нові, більш досконалі за порівнянням з попередніми, культурні зразки.
  2.          Регулятивна − мода впроваджує в образ життя нові форми поведінки і нові культурні зразки, відбираючи з безлічі культурних моделей одну, яка на якийсь час стає нормою, полегшуючи людині вибір і допомагаючи тим самим пристосовуватися до мінливого світу. Мода забезпечуює можливість розриву з найближчим минулим і готує до найближчого майбутнього.
  3.          Психологічна − мода задовольняє психологічні потреби  людини в новизні, створюючи ілюзію змін, в самовираженні, компенсує незадоволеність своїм соціальним статусом. Мода є способом емоційної розрядки, будучи елементом механізму захисту від психологічних перевантажень, пропонуючи готові зразки поведінки особистості в масовому масштабі.
  4.          Соціальна − мода прилучає людину до соціальної та культурної спадщини, допомагає сприйняттю певних соціальних норм і цінностей і сприяє відтворенню певної соціальної системи. Крім того, мода регулює соціальну напругу в суспільстві, виконуючи регулюючу функцію, одночасно позначаючи і маскуючи соціальну нерівність.
  5.          Престижна − мода позначає соціальний статус, демонструючи або високий соціальний статус, або створюючи ілюзію більш високого соціаль