Мода як соціально − психологічне явище: історія виникнення, механізми формування та впливу на індивідуальну й групову поведінку
3

ВСТУП

 

Актуальність проблеми. У наш час мода має великий вплив на людей. Вона зачіпає не тільки одяг, як прийнято вважати. Існує мода на літературу, види спорту, певні професії, музику, фільми тощо. Часто бажання бути модним визначає вибір способу життя, стилю поведінки, манери розмови. Це явище перетинається з багатьма областями життєдіяльності людини: економічної, соціальної, психологічної. Тому дослідження моди носять міждисциплінарний характер. Історія та теорія культури, економіка, естетика, психологія, соціологія,  етнографія, семіотика − всі ці науки тим чи іншим чином пов' язані з модою і мають  можливості для вивчення цього феномену. Але провідну роль у вивченні моди займають соціологія та соціальна психологія.

Зараз вже в XXXXI столітті, виявляється, що мода охоплює не лише зачіски, костюми, меблі, не лише твори живопису, скульптури і архітектури, але й втручається в такі області, як економіка, промисловість, наука і політика. Інакше кажучи, мода охопила не лише деякі сфери життя людини, а й намагається не просто втручатися, а й диктувати свої правила гри.

  Актуальність вивчення моди обумовлена тим, що феномен моди тривалий час у нашій країні не піддавався спеціальному теоретичному вивченню, оскільки було прийнято відносити його до другорядних, «периферійних» явищ культури. Відсутні також спроби його систематичного дослідження в історичному аспекті з розглядом передумов становлення і розвитку, а також аналізу особливостей його суспільного функціонування. Це явище заслуговує на більш пильну увагу і всебічний аналіз, що дасть змогу глибше зрозуміти соціально психологічну природу моди, суспільну обумовленість та характер її мінливості, виявити домінуючі тенденції у цій сфері, що важливо як для наукового прогнозування, так і практичного застосування в індустріі моди, яка переживає період становлення в Україні.