Товарознавчо-експертна оцінка якості будівельних матеріалів мінерального походження, їх митне оформлення (за матеріалами ТзОВ «Атлант-Стиль»)
27

РОЗДІЛ ІІ

ТОВАРОЗНАВЧА ХАРАКТЕРИСТИКА БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ МІНЕРАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯ

 

2.1. Споживні властивості будівельних матеріалів мінерального походження

 Споживні властивості – група властивостей виробу, які виявляються в процесі споживання та пов’язані з можливістю задоволення виробом  суспільних чи особистих потреб відповідно до його призначення [17].

Властивості товарів, що задовольняють ті чи інші потреби людини, завжди якісно визначені і виступають, насамперед, як функціональні. Крім того, споживні властивості характеризують соціальну значимість, практичну корисність, зручність користування, естетичну досконалість, економічну ефективність і нешкідливість товару.

Споживні властивості сухих будівельних сумішей піддано відповідній класифікації, яка полегшує їх вивчення і розгляд.

Споживні властивості сухих будівельних сумішей можна поділити на натуральні і утилітарні [17].

Властивості сухих будівельних сумішей залежать, насамперед, від натуральних властивостей сировини і матеріалів, а також від структури і властивостей, що отримали вироби в процесі технологічної обробки [15].

Натуральні властивості поділяють на групи і підгрупи.

Фізичні властивості діляться на підгрупи:

-         структурно-фізичні; характеризують особливості фізичного стану матеріалу (істинна густина, питома вага, середня густина, насипна густина, пористість, будова);

-         гідрофізичні; зумовлюють реакцію матеріалу на дію вологи (гігроскопічність, капілярне всмоктування, водопоглинання, водостійкість, вологість, водовіддача, водо- й паропроникність, гідрофільність, гідрофобність,  деформації, морозостійкість);