Товарознавчо-експертна оцінка якості будівельних матеріалів мінерального походження, їх митне оформлення (за матеріалами ТзОВ «Атлант-Стиль»)
29

водовідділення, причо­му обов'язковим є визначення рухомості та середньої густини розчинової суміші.

Рухомість розчинової суміші (ГОСТ 5802) визначають за глибиною зану­рення у суміш металевого конуса масою 300 г з кутом при вершині 30°. Схема приладу наведена

Рухомість оцінюється у сантиметрах як різниця між початковим відліком і відліком після вільного занурення стандартного конуса в ущільнену розчинову суміш протягом 1 хв. За результат беруть середнє арифметичне значення двох випробувань на різних пробах розчинової суміші одного замішування. Марки розчинової суміші за рухомістю наведені у довіниках.

Рухомість розчинової суміші (ГОСТ 5802) визначають за глибиною зану­рення у суміш металевого конуса масою 300 г з кутом при вершині 30°. Схема приладу наведена на рисунку 1.4.

Рухомість оцінюється у сантиметрах як різниця між початковим відліком і відліком після вільного занурення стандартного конуса в ущільнену розчинову суміш протягом 1 хв. За результат беруть середнє арифметичне значення двох випробувань на різних пробах розчинової суміші одного замішування. Марки розчинової суміші за рухомістю наведені у таблицях довідників.

Здатність до розшаровування розчинової суміші визначають (ГОСТ 5802) порівнянням маси заповнювача у нижній та верхній частинах ущільненого вібру­ванням (протягом 1 хв) на вібромайданчику зразка розчинової суміші розмірами 150x150x150 мм. Для цього відділяють від зразка суміші верхній шар 7,5±0,5 мм і залишають нижній. Шари розчинової суміші зважують з точністю до 2 г і здій­снюють мокре розсівання на ситі з діаметром отворів 0,16 мм до повного вида­лення в'яжучої речовини. Відмиті заповнювачі цих двох шарів висушують до пос­тійної маси при температурі 105... 110°С і зважують з точністю до 2 г.

Вміст заповнювача в ущільненій розчиновій суміші, %, визначають за фор­мулою: