Виготовлення пилової продукції
13

Якщо для виконання специфікації пиломатеріалів по деякому сортименту потрібно розпиляти всю або частину сировини даного розміру, то кількість отриманих при цьому пиломатеріалів кожного з розмірів визначають за формулою

, м3.(1.22)

По мірі заповнення плану розкрою перевіряють виконання завдання. У випадку значних розходжень деякі постави потрібно перерахувати або замінити іншими.

Перевиконання і недовиконання завдання на той чи інший сортимент пиломатеріалів допускається в межах 5%.

Після складання плану розкрою визначають об’ємний вихід пиломатеріалів по плану розкрою в цілому за формулою

, %,(1.23)

де ΣQп.м – загальний об’єм отриманих пиломатеріалів згідно з планом розкрою, м3; ΣQп.с – загальний об’єм розпиляної сировини згідно з планом розкрою, м3.

 

1.6. Вибір та обґрунтування способу розкрою пиломатеріалів на заготовки

Розкрій пиломатеріалів на заготовки може бути індивідуальним (з врахуванням якості сировини) або груповим (без врахування якості сировини). Вибір схеми розкрою пиломатеріалів на заготовки залежить, в основному, від розмірів та якості дощок і заготовок.

Товщина пиломатеріалів, які поступають на розкрій на заготовки, як правило, відповідає їхній товщині. Тому під час розкрою пиломатеріалів на заготовки, в основному, йтиме мова про розкрій їх за шириною і довжиною. Однак в окремих випадках можуть випилювати пиломатеріали кратних товщин. Якщо пиломатеріали розпилюють поперек, формуючи розмір заготовок за довжиною, то такий розкрій називають поперечним. Поздовжній розкрій використовують для задання розміру заготовки за шириною або товщиною.

Для розкрою пиломатеріалів на заготовки можна застосовувати такі схеми: поперечний; поперечно-поздовжній; поздовжньо-поперечний; поперечно-поздовжньо-поперечний та ін. Зокрема, поперечно-поздовжній спосіб використовують під час розкрою необрізних пиломатеріалів хвойних і листяних порід на заготовки невеликих довжин. Поздовжньо-поперечний спосіб використовують під час розкрою обрізних пиломатеріалів хвойних та листяних порід, та необрізних хвойних пиломатеріалів на довгомірні заготовки [1-3].

Поперечно-поздовжнім способом розкроюються обрізні та необрізні пиломатеріали, у яких спочатку формується довжина, а потім ширина. При даному способі розкрою виникають відходи у вигляді збігової і обзольної рейки при розкрої необрізних дощок і відходи через некратності по ширині у необрізних і обрізних дощок, а також тирсу.