Виготовлення пилової продукції
7

5) ритмічну роботу всього обладнання у потоці;

6) випуск найменшої кількості сорторозмірів пиломатеріалів, які випилюють одночасно.

Виконання цих вимог обумовлює економічну ефективність лісопиляльного виробництва.

Важливим етапом під час проектування лісопиляльного виробництва є вибір схеми розпилювання колод на пиломатеріали, для забезпечення випуску заданої специфікації пилопродукції.

Для отримання пилопродукції потрібного виду розпилювання (радіальні, напіврадіальні (напівтангенціальні), тангенціальні, змішані пиломатеріали) застосовують різні схеми розпилювання колод, зокрема, розвальний, брусово-розвальний, секторний, розвально-сегментний, брусово-сегментний, круговий. Найпоширенішими на практиці є брусово-розвальний і розвальний способи, що пояснюється, їх технологічністю.

Розвальний спосіб розпилювання застосовують для виготовлення обрізних пиломатеріалів різної ширина, а також під час виготовлення необрізних дощок, які призначені для подальшого розкрою на заготовки.

Брусово-розвальний спосіб економічно доцільно застосовувати для виготовлення обрізних довгих пиломатеріалів, серед яких переважають дошки однієї ширини. Цей спосіб розпилювання теж ефективний у випадку виробництва комплектів заготовок столярно-будівельних виробів, де в специфікаціях переважають товсті і довгі заготовки.

 

1.4. Складання та розрахунок поставів

Складання поставу полягає у визначенні положення дощок, їх кількості і товщини. Під час розрахунку поставів визначають ширину і довжину дощок, їх об’єм і відсоток корисного виходу. Постави розраховують графічним або аналітичним способами.

Графічний спосіб полягає у визначенні розмірів дощок за допомогою графіка-квадранта (Додаток 5). По осі х графіка-квадранта відкладено відстань від центру торця колоди до внутрішньої або зовнішньої пласті дошки, мм; по осі у – ширина дощок, мм; четвертинки кола відповідають вказаним на графіку діаметрам колоди. За двома відомими з вказаних на графіку-квадранті величин визначають третю.

Для розрахунку відстані від осі поставу до пласті дошки потрібно знати витрату ширини напівпоставу на одну дошку, яка залежить від положення дошки в поставі:

а) на серцевинну дошку або брус:

(1.10)

де t – товщина дошки, мм; в – припуск на всихання, мм (Додаток 6)

б) на центральну дошку: