Проблеми та потреби сімей, що виховують дітей з функціональними обмеженнями
13

РОЗДІЛ 2
РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ І ПОТРЕБ СІМЕЙ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ

В опитуванні взяли участь 17 сімей, з них 9, в яких виховуються діти з функціональними обмеженнями опорно-рухівної системи, зокрема пов’язаними із ДЦП, 8 – в яких виховуються діти з психічними розладами, зокрема – розумово відсталістю, які проживають дніпровському районі міста Києва.

Дані щодо проблем та трудностей, з якими зустрічаються сім’ї, які виховують дітей з функціональними обмеженнями, представлено в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Розподіл позитивних відповідей на запитання «11.Чи виникають у Вашої дитини (дітей) труднощі?» залежно від виду функціонального обмеження дитини, %

Труднощі

Псих. розлад

ДЦП

Всього

1)               З навчанням

70

80

71

2)               З самостійним пересуванням

40

80

47

3)               У спілкуванні з незнайомими людьми

80

40

65

4)               З поведінкою в навчально-виховному закладі

70

20

47

5)               Із взаєминами з однолітками

80

80

77

 

Як видно із представлених даних, проблема з навчанням актуальна для обох категорій сімей, які оцінювались, проте у сімей, які виховують дітей з ДЦП, дана проблема більш поширена. Це свідчить про те, що більшість батьків та вчителів допомагають дитині адаптуватися до свого оточення, і не відчувати себе некомфортно. Труднощі з самостійним пересуванням виникли в 80% дітей з функціональними обмеженнями, а діти з розумовою відсталістю не стикалися з подібними ситуаціями; 80% дітей з психічним розладом стикалися з такими проблемами, як у спілкуванні з незнайомими людьми, а 70% батьків, які виховують дітей з психічним розладом, зазначили, що з поведінкою дитини виникали певні непорозуміння. Проблеми із взаєминами з однолітками виникали у 80% опитаних обох груп.

Дані щодо поширеності проблем сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями, представлені в табл. 2.2.