Проблеми та потреби сімей, що виховують дітей з функціональними обмеженнями
5

Розділ 1

Теоретичне обгрунування ОЦІНЮВАННЯ ПРОБЛЕМ ТА ПОТРЕБ СІМЕЙ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ

 

Н.О. Майструк та А.Р. Лучаківська перераховують у своїй роботі найбільш поширені проблеми, що зустрічаються у сімей, які виховують дитину з обмеженнями і описують прояви їх в сучасності[4].

О. Дікова-Фаворська, розглядаючи проблеми соціальної інтеграції дітей з функціональними обмеженнями, детально аналізує питання освіти для таких дітей. Вона вважає, що для того, аби полегшити соціальну інтеграцію дитини з освітніми проблемами, вона має навчатися з однолітками у звичайних умовах, але потрібне введення інклюзивної моделі навчання [5].

О.В.Безпалько вважає, що суспільство має адаптувати існуючі моделі та стандарти, що існують в соціумі, до потреб людей з обмеженнями. – Також автор приєднується до тих поглядів, що ефективна соціальна адаптація чи інтеграція у суспільстві можлива за умов створення інноваційного освітньо-реабілітаційного, корекційно-розвиваючого середовища, яке зможе поєднувати в собі аспекти медичні, психологічні, педагогічні, соціальні, які будуть сприяти само – реабілітації та самостійного розвитку особистості [6].

 

В курсовій роботі використано такі поняття:

-         Соціальна інтеграція;

-         Потреби;

-         Проблеми;

-         Сім’я;

-         Дитина з функціональними обмеженнями;

-         Дитина – інвалід.