Дослідження процесу управління якістю діяльності підприємства кп «жео»
49

філософію якості до працівників на усіх рівнях.

Одним із перших етапів розроблення СУЯ є визначення її меж: тобто тих управлінських, виробничих і допоміжних процесів на підприємстві, що впливають на кінцеву якість продукції і/або послуг, а також тих, що їх вимагає Стандарт і які можуть виявитися для підприємства новими.

Насамперед необхідно встановити перелік процесів СУЯ та їх взаємодію, уяснити показники, за якими оцінюють результативність кожного процесу, оцінити наявність ресурсів, у т.ч. людських, для належного функціонування всіх процесів. Також потрібно вивчити існуючі зовнішні та внутрішні нормативні документи, що регламентують діяльність КП «ЖЕО» на різних етапах, оскільки в СУЯ важливо поєднати вимоги Стандарту ISO 9001, законодавчі та власні вимоги КП «ЖЕО» щодо якості продукції і/або послуг.

Приступаючи до визначення та описування процесів, на підприємстві КП «ЖЕО» слід прийняти єдині підходи до документування у межах СУЯ, щоб забезпечити її єдність, прозорість, релевантність, можливість об’єктивного аналізування тощо.

Тому наступним доцільним кроком, на нашу думку, є вивчення вимог Стандарту до документації СУЯ та формування загального бачення того, коли і які документи в КП «ЖЕО» слід розробити та впровадити.

Згідно ISO 9001 вся документація СУЯ поділяється на [8]:

1) обов’язкову, яку вимагає Стандарт;

2) таку, яку підприємство визначило, як необхідну для забезпечення результативного планування, функціонування та контролювання своїх процесів.

Загальні вимоги Стандарту тут доволі «демократичні»: обсяг документації СУЯ для різних підприємств може бути різним і залежить від  виду діяльності підприємства та її розміру, складності процесів та їх взаємодій, а також від компетентності персоналу. Документи СУЯ можуть