Дослідження процесу управління якістю діяльності підприємства кп «жео»
61

Наш досвід впровадження СУЯ до­водить необхідність приділяти значну увагу заняттям з персоналом щодо визначення, реєстрації і перевірки ви­конання КЗД. Такі знання позитив­но впливають на відношення праців­ників до СУЯ, їх залучення до роботи в цій системі. Без розуміння суті КЗД в певних сферах відповідальності і їх виконання неможливо сподіватися на реальну віддачу від СУЯ.

5. Проведення внутрішніх аудитів якості (скорочено — ВА.)

Згідно з вимогами п. 8.2.2 ДСТУ ISO 9001: 2009 в СУЯ передбачається функціонування системи ВА, як особ­ливих перевірок по питаннях якості. При цьому якість розглядається ши­роко: як самих послуг, так і тих до­поміжних дій, які створюють не­обхідні умови для якісного надання послуг (кадри, обладнання, інвентар, робоче середовище, документування, внесення змін в СУЯ, інше). Внутрішні аудити рекомендується проводити згідно з вимогами ДСТУ ISO 19011-2003 [14].

ВА плануються, виконуються, об­ліковуються та аналізуються праців­никами підприємства зі знаннями, кваліфікацією і досвідом внутрішніх аудиторів по якості або залученими фахівцями. Це дозволяє комплексно акцентувати увагу на системних аспек­тах управління якістю на об'єктах аудитів (отриманні й ознайомленні працівників з вимогами щодо якості, технології планування, контролюван­ня й обліку діяльності, забезпеченню ресурсами, ідентифікації невідповідно­стей, діями з невідповідною продук­цією / послугами, іншому) [55].

ВА націлено на виявлення невідпо­відностей в управлінні якістю, ініцію­вання і відслідковування виконання коригувань та коригувальних дій, які дозволяють усунути причини невідпо­відностей. Цілями внутрішніх аудитів СУЯ підприємства, як правило, є вста­новлення:

а)чи відповідає СУЯ запланованим заходам, вимогам ДСТУ ISO 9001 та вимогам до СУЯ, що вста­новлені підприємством;

б)чи ефективно СУЯ впровадже­на та підтримується.

По своїй суті ВА виконують функції: