Використання представників роду Thuja при створенні ландшафту приофісного скверу
15

[6, 19].

Щоб насіння трав швидко проросло, треба за один – два тижні до його висівання розкидати по перекопаній ділянці комплексне добриво 4 Mix Monaten (Spurennahrstoffhaltiger Langzeitdunger mit einer Wirkungsdauer von ca. 4 Monaten) (табл. 2). Так як, грунт на нашій ділянці важкий, його полегшують додавши 4,5 кг грубого піску на 1 м². Його вносять під час весняного перекопування грунту.

Оброблений в такий спосіб грунт ущільнюють і формують на ньому гладеньку поверхню за допомогою рівної дошки (рис. 1,2), [7].

За сухої сонячної погоди землю утрамбовують водоналивними ручними котками, а потім розрівнюють поверхню граблями. Працюючи з граблями вибираємо дрібні камінці, залишки коріння, доки не отримаємо однорідну грунтову поверхню.

Сівбу газонів проводять навесні (сходи з’являються через 2 - 3 тижні) або восени (сходи з’являються через 1 – 2 тижні) сіялкою або четвертинним методом. Після сівби необхідно почекати, доки насіння травосуміші проросте: не перевертати його, обережно поливати, так як вода може розмити поверхню грунту [20].  

Терміни проростання насіння залежать від температури й вологості повітря та складу землесуміші, але, чим ніжніша трава, тим повільніше вона проростає. А коли сходи досягають висоти 2,5 см, їх треба закріпити – пройти по них валиком газонокосарки. За висоти 4 см проводять перше косіння, встановивши ножі косарки на 2,5 см. Верхівки трав стригти треба до такої висоти, доки трав’яний покрив не стане суцільним. Тоді ножі можна опустити до 1,5 см [7].

Для створення нового газону на території скверу площею 2500 м2, необхідно висіяти 100 кг травосуміші, виходячи з того, що на кожні 25 мвисіяти 1 кг травосуміші. Середня вартість газонної трави становить 25 – 35 грн. Отже, для того, щоб створити в сквері 2500 м