Облік і аудит довгострокових зобов’язань підприємства (на прикладі ВАТ «Ніжинський молочноконсервний комбінат»)
19

Непередбачені зобов'язання відображаються на позабалансових рахунках підприємства за обліковою оцінкою.

Дисконтована оцінка зобов'язання - це вартість майбутнього платежу. Визначення дисконтованої вартості засновано на розумінні того, що з економічної точки зору сума коштів, яка буде витрачена підприємством в майбутньому, менше суми коштів, витрачених підприємством сьогодні.

Оскільки поточні зобов’язання погашаються зазвичай протягом короткого проміжку часу, величина дисконту є незначною, тому ігнорується, внаслідок чого короткострокові зобов’язання обліковуються у сумі, передбаченій до погашення у майбутньому. Однак для довгострокових зобов’язань вплив часового фактору настільки суттєвий, що передбачені договором суми платежів за основним боргом і відсотками мають бути продисконтовані.

Теперішня вартість – дисконтова на вартість майбутніх платежів (за вирахуванням очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде необхідна для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

Такий підхід дозволяє привести всі майбутні відтоки ресурсів у вигляді погашення довгострокових зобов’язань до одного тимчасового знаменника і показати інвесторові реальну вартість довгострокових зобов’язань на момент, коли він буде приймати своє рішення про те, хто отримає його кошти в якості інвестицій.

На практиці застосовують різні методи визначення дисконтної суми майбутніх платежів. При проведенні дисконтування необхідно дотримуватись загального правила – виділити правильні параметри грошових потоків, які слід оцінити з позиції часу:

-                           суму виплат (однакові чи ні);

-                           періодичність – проміжки часу і кількість періодів;