Облік і аудит довгострокових зобов’язань підприємства (на прикладі ВАТ «Ніжинський молочноконсервний комбінат»)
55

Головна книга на підприємстві використовується для узагальнення облікових записів у журналах, взаємної  перевірки облікових записів за рахункам бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності.  Для того щоб краще було складати фінансову звітність підприємство передбачило в Головній книзі деталізацію рахунків 23 «Виробництво», 26 «Готова продукція», 64 «Розрахунки за податками».

Порядок ведення облікових регістрів, узгодженість даних синтетичного і аналітичного обліку затвердженого законодавством. 

Форма бухгалтерського обліку на ВАТ «Ніжинський молочноконсервний комбінат» передбачає узагальнення інформації про господарські операції у базі даних комп’ютерної програми «1:С.Бухгалтерія».

Бухгалтер-касир працює  з системою «Клієнт-банк».

Використання комп’ютерних програм – це єдиний шлях для ведення обліку в умовах комп’ютерних технологій. Комп’ютерна система обліку оперативно відображає основні процеси пов’язані з отриманням різних зведених показників, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства. Комп’ютерна система обліку дозволяє отримати необхідну для управління і оперативного контролю інформацію.

 

 

2.2. Облік довгострокових позик

 

 

Для господарювання в сучасних умовах підприємства залучають  позикові кошти, в основному це кредити банків. ВАТ “Ніжинський МКК” використовує також позикові кошти в установах банків в формі кредитів. З цією метою підприємство укладає кредитний договір з установою банку, в якому визначає об’єкти кредитування, умови одержання та погашення позики включаючи плановий розмір кредиту, процентні ставки плати за кредит, умови та розміри їх підвищення та зниження, розмір власних обігових коштів, що використовуються підприємством на формування матеріальних запасів і виробничих витрат, зобов’язання підприємства по заставі цінностей, що кредитуються, джерела погашення позики, терміни, на які вони надаються, та інші умови кредитування.