Облік і аудит довгострокових зобов’язань підприємства (на прикладі ВАТ «Ніжинський молочноконсервний комбінат»)
67

На рахунку51 «Довгострокові векселі видані» підприємство веде облік розрахунків з постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами за матеріальні цінності, виконані роботи, отримані послуги та за іншими операціями, заборгованість за якими забезпечена виданими векселями та не є поточним зобов’язанням.

За кредитом цього рахунку відображається видача векселя в забезпечення за одержані матеріальні цінності, послуги, виконані роботи та за іншими операціями, за дебетом – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем.

У ВАТ “Ніжинський МКК” відкрито тільки один субрахунок 511 “Довгострокові векселі, видані в національній валюті”. А так як підприємство довгострокові векселі в іноземній валюті не видає, то і субрахунок 512” Довгострокові векселі, видані в іноземній валюті” не відкрито.

Обліковим регістром по рахунку 51 "Довгострокові векселі видані" є Журнал 3. У Відомості 3.4 ведеться аналітичний облік довгострокових векселів виданих. В Балансі (ф. № 1) сальдо за довгостроковими відсотковими векселями відображається у III розділі пасиву Балансу (ф. № 1) у рядку 450 "Інші довгострокові фінансові зобов'язання", а за безвідсотковими векселями - у рядку 470 "Інші довгострокові зобов'язання".

Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем.

 

2.4. Облік довгострокових зобов’язань підприємства

 

 

Для нормальної фінансової життєдіяльності будь-якого підприємства присутність позикового капіталу не лише нагальна потреба, але й чудова можливість оптимізації своїх фінансових показників.

В бізнесовому середовищі вельми різноманітні джерела запозичення. Це отримання кредитів від фінансових установ і емісія власних боргових зобов’язань і майже безкорислива фінансова допомога від засновника, контрагента, і навіть така звична кредиторська заборгованість. З розвитком фінансових ринків варіантність таких джерел значно зростає. Фінансово-кредитна сфера нашої економіки розвивається надто бурхливими темпами. Вітчизняному підприємству не завжди легко зорієнтуватися, у кого швидко і вигідно можна позичити грошей. Традиційним джерелом такої позики є банківський сектор.