Облік, аналіз і аудит малоцінних необоротних матеріальних активів підприємства (на прикладі ВАТ «Галицький молочноконсервний комбінат»)
15

[23]

Наказом Міністерства статистики України № 145 від 22.05.96р. «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку малоцінних та швидкозношувальних предметів» затверджено типові форми первинної облікової документації з обліку малоцінних швидкозношувальних предметів, які використовуються на підприємствах для обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (інструментів, спецодягу, спецвзуття). Це форми: № М-4, М–2, М-6, М–7, М–8,М–11, МШ–4, МШ–5, МШ–8.[28]

Наказом Міністерства статистики України № 352 від 29.12.95р. «Про затвердження типових форм первинного обліку» затверджено типові форми первинної облікової документації з обліку основних засобів, які введені в дію з 01.01.96р. Ці типові форми використовуються і для обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (№ ОЗ–1, ОЗ–2, ОЗ–3, ОЗ–6, ОЗ–7, ОЗ–9).[27]

При документальному оформленні господарських операцій та пов`язаних з ними змін на підприємстві відбувається рух облікової інформації між первинною документацією, регістром синтетичного й аналітичного обліку та звітністю.

 

 

1.3. Методи амортизації МНМА

 

 

 

Такий об`єкт обліку, як малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА), з`явився в українському бухгалтерському обліку одночасно із введенням у дію Плану рахунків та Інструкції № 291 (з 01.01.2000р). У цих нормативних документах вперше було зазначено:

-  субрахунок для обліку НМА;