Облік, аналіз і аудит малоцінних необоротних матеріальних активів підприємства (на прикладі ВАТ «Галицький молочноконсервний комбінат»)
29

 

Таблиця 2.4

Результати роботи ВАТ «Галицький МКК» за 2005–2006 роки

Показники

2005

2006

Відхилення

абсол

від.%

Прибуток

-

-

-

-

Збиток

1509,8

2957,4

1447,6

95,9

 

Як видно з таблиці 2.3 підприємство використовує не всі свої виробничі потужності (від 11,8% до 40,8%), і процент використання їх з кожним роком зменшується. Як видно з таблиці 2.4  підприємство  за  відповідні періоди 2005–2006 роки працювало постійно із збитками, які росли непомірними темпами (на 95.9%). Причини збитковості різні це і великі транспортні витрати пов`язані з доставкою сировини на завод (збільшилась вартість паливо-мастильних матеріалів); різке коливання ціни на один з основного компонента готової продукції; відсутність в Україні жесті для виготовлення жестяних банок для розфасовки готової продукції, а також економічна і політична обстановка в Україні (Росії ввела мораторій на закупку молочної продукції з України, а 40% готової продукції експортувалось в Росію).

 

2.2. Аналіз основних фінансово-виробничих  показників

 

 

 

 

Фінансова звітність, яка складається підприємством, становить інтерес для широкого кола осіб. Серед її потенційних споживачів–менеджмент підприємства, його власник, кредитор, інвестори тощо. Кожний із цих суб`єктів аналізує фінансову звітність для своїх цілей та відповідно з різних позицій.

Менеджмент - аналізує фінансову звітність з метою оперативного управління підприємством; власники-для того, щоб визначити ефективність управління з боку менеджменту, загальний стан підприємства, перспективи та шляхи розвитку; кредитори-оцінюють спроможність підприємства погасити отримані кредити; інвестори