Облік, аналіз і аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства
73

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

На рахунку 69 “Доходи майбутніх періодів” ПП “Київлісресурс” веде узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах.

До доходів майбутніх періодів які відносить підприємство, відносяться: доходи у вигляді одержаних авансових платежів за здані в оренду основні засоби, виручка за вантажні перевезення тощо.

За кредитом рахунка 69 “Доходи майбутніх періодів” відображається сума одержаних доходів майбутніх періодів, за дебетом – їх списання на відповідні рахунки обліку доходів та включення до складу доходів звітного періоду.

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

 

 

2.3. Методика і організація аудиту  довгострокових зобов’язань і розрахунків на підприємстві

 

 

Мета аудиту операцій із зобов’язаннями полягає у встановленні достовірності первинних даних щодо наявності зобов’язань, законності і доцільності проведених розрахунків, повноти і своєчасності відображення даних в первинних документах та облікових регістрах, правильності ведення обліку зобов’язань і його відповідності прийнятій на підприємстві обліковій політиці, національним положенням (стандартам) бухгалтерського обліку, достовірності відображення стану зобов’язань у звітності господарюючого суб’єкта [37,с.264].

Завданнями аудиту операцій з довгостроковими і поточними зобов’язаннями є: