Геологічна будова кар’єру Житомирської області
49

Екологічні умови на відвалах порід відкритих гірничо-видобувних робіт

Екотипові особливості відвалів відкритих гірничо-видобувних робіт залежить від природних і техногенних факторів. В процесі відвалоутворення і наступного гіпергенного перетворення вскришних порід утворюється їх техногенний елювій, що має певний потенціал родючості.

Елементарними факторами, що характеризують екотоп відвалу є: вміст елементів живлення у доступній формі, вологість ґрунту, температурний режим поверхні і ґрунтової товщі, світловий і темновий режим, рихлість складання ґрунтів і пов’язана з нею аерація, сталість поверхні (стійкість проти ерозії). Перші п’ять з них відносяться до природних, однак, розглядаючи їх стосовно відвалів породи, можна стверджувати, що вони можуть змінюватись під впливом форми, величини і способу утворення відвалів. Рихлість складення (твердість) ґрунтів, їх аерація, стійкість проти ерозії визначаються в основному способами формування відвалів, але вони теж залежать від речовинного складу вскришних порід.

Через переваження в кар’єрно-відвальних неоландшафтах склонових поверхонь, а також провального водного режиму одразу ж після відсипки відвалу починається гравітаційне сортування і переміщення матеріалу, що їх складає. Цей процес іде з різною інтенсивністю на відкосах відвалів різної експозиції. Внаслідок більш контрастного температурного режиму південних і західних відкосів поверхні їх вкриті, як правило, легко рухомих чохлом хрящувато-щебнистого елювіо-делювія, який постійно оновлюється в ході площинної і струйчастої ерозії. Відкоси північних і східних експозицій з більш оптимальним поєднанням гідротермальних умов в меншій мірі підлягають ерозійному оновленню і швидко вкриваються рослинністю.

Гравітаційне переміщення сипучих ґрунтів, ерозійний змив, дефляція сприяють зміні крутизни і конфігурації відкосів; оповзневі і солефлюкційні явища обумовлюють виникнення на них терасовидних уступів і перегибів; внутрішнє  ґрунтове переміщення дрібнозема призводить до суфозійних рухів ґрунту і утворенню замкнутих безстічних понижень.