Геологічна будова кар’єру Житомирської області
51

Утворення ущільненого горизонту зменшує водопроникність ґрунтів. Найменша водопроникність відмічена на північних горизонтах відкосів.

Певну роль у формуванні режиму вологості ґрунтів має конденсаційна волога. Однак відсутність спеціального обладнання і загальновизнаних методик проведення спостережень не дозволяє оцінити кількісну значимість цих процесів [7].       

2.5. Раціональне використання корисних копалин розкривних та вміщуючи порід

 

Власне кажучи, всі    гірські породи, що видаляються з надр, містять у тій чи іншій кількості корисні компоненти, наприклад у граніті присутні титан, фосфор, марганець, сірка, фтор, хлор, барій, стронцій, літій, хром, ванадій, цирконій, нікель, мідь, цинк, свинець і інші.

Однак ці компоненти містяться в дуже малих кількостях і складають всього 1% від маси породи, тому їхній витяг при сучасному стані техніки не рентабельний.

На відміну від цього в корисних копалинах природна концентрація хімічних елементів значна і їх економічно вигідно добувати і переробляти.

Практично всі родовища твердих корисних копалин є комплексними; як правило, вони містять кілька різних мінералів і хімічних елементів, один із яких вважається основним, інші - побічними (супутніми чи спільно залягають).

Під комплексним використанням родовищ розуміють виймання з надр у придатному для використання стані основних і супутніх корисних копалин, що залягають. Рішення задачі комплексного використання  мінеральної сировини, що добувається, базується на результатах діяльності геологорозвідників і реалізуються в процесі спільної діяльності гірників і переробників.