Геологічна будова кар’єру Житомирської області
61

­          камерні роботи, що полягають в обробці матеріалів попередніх робіт і виділення класів корисних копалин.

У процесі камеральної обробки польових і лабораторних матеріалів визначалися наступні параметри, що характеризують радіоактивність гірських порід Житомирсько-Кіровоградського інтрузивного комплексу;

Секв - еквівалентна концентрація радіонуклідів (пКі/г) - за наслідками лабораторних робіт літологічних проб (вона ж питома активність А);

U, Th, K - поелементна концентрація природних радіонуклідів n·104 за наслідками лабораторних робіт літохимічних проб;

Ам - потужність експозиційної дози гамма-випромінювання по гамма-картажу і гамма-зйомці кар'єру, визначена як середня потужність в інтервалі випробування.

Дослідження виконувалися за широкою програмою, що охоплює методику радіаційно-гігієнічної оцінки корисної копалини при виробництві геологорозвідувальних робіт на родовищах будівельних матеріалів і методику радіаційно-гігієнічної оцінки сировини в діючих кар'єрах з комплексом дослідження даних і їх математичної обробки.

Одержані в результаті досліджень експериментальні дані є випадковими величинами статистичних сукупностей при аналізі яких доцільно використовувати апарат математичної статистики.

Велику роль в радіаційно-гігієнічній оцінці має аналіз одновимірної статистичної сукупності, для виконання якого доцільно складати гістограми для розподілу випадкових величин окремо для кожного параметра (Секв, Th, U, K).

У звіті по геологорозвідувальних роботах результати радіаційно-гігієнічної оцінки корисних копалин висловлюють в спеціальному розділі "Радіаційно-гігієнічна оцінка гірських порід". В цьому розділі слід відобразити мету постановки радіометричних робіт, їх виконані види і об'єми, апаратуру, що використовується, методику досліджень, а також привести відомості по випробуванню на радіоактивні елементи. В звіті розглядають радіоактивність всіх петрографічних різновидів порід, що складають родовище, за наслідками лабораторних досліджень проб на радіоактивні елементи і даним радіометричного обстеження гірських розробок, оголень і свердловин, підсумкам інтерпретації кривих гамма-каротажу.