Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
15

ами трематод не вдалося.

Horok I., Initger A. (1984) при експериментальному зараженні худоби по 1000 адолескаріїв фасціоли звичайної на одну тварину встановили, що через 2-4 тижні після інвазування нестатевозрілі фасціоли проникали через кишечник і їх виділяли з черевної порожнини при середній тривалості їх життя 13,9-15,9 днів. Через 7 тижнів паразитів знаходили уже в печінці. Більшість пошкоджень (більше 80%) приходилось на її вентральну долю. Збудники розвиваються в організмі дефінітивних господарів за 3-4 місяці і паразитують в ньому більше року. Тому тварини будуть зберігати фасціоли доти , поки не буде проведена дегельмінтизація. Дефінітивні господарі заражаються гельмінтами не постійно, а протягом певного періоду часу, що з часом дає ріст екстенсивності інвазії.

На всій території земної кулі постійно спостерігається збільшення кількості і площі біотопів прісноводних молюсків. Це проходить внаслідок інтенсифікації сільського господарства і розширення полів зрошення, утворення водосховищ і магістральних каналів.

За даними щорічника FAO-WHO-OIE (1989) найвища зараженість жуйних тварин збудниками трематодозів зареєстрована в таких країнах світу: Ефіопія, Малаві, Руанда, Уганда, Заїр, Замбія, ПАР, Ірландія, Югославія, Непал, в країнах СНД (СРСР).

Фасціольоз широко розповсюджений в республіці Молі (S. Tembelli, T.Galgvin, T.Oraig, S.Traore 1988). Особливо часто зустрічається в центральній частині країни. Це пояснюється в першу чергу тим, що в цьому регіоні худобу випасають переважно в долинах внутрішньої дельти річки Нігер, де є багато прісноводних молюсків - проміжних господарів фасціол. В той же час в північних регіонах країни (зона напівпустель і пустель) фасціольоз зустрічається рідко, так як тут немає сприятливих умов для існування проміжних господарів збудників цього захворювання.