Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
69

7.Підвищення вище вказаних показників пов’язане не з прямим впливом препарату на механізми імунної системи, а передусім з припиненням виділення продуктів життєдіяльності гельмінта в організм тварин. Таким чином , комбітрем не має імуносупресивної дії на механізми імунного стану і забезпечує високу терапевтичну ефективність при фасціольозі. Вірогідне зниження до норми кількості еозинофілів у тварин підтверджувало його лікувальну дію та відсутність сенсибілізувальних властивостей.

8.Комбітрем (у формі порошка і емульсії) виявився ефективним фасціолоцидним антигельмінтиком, але більш високоефективною є форма порошку, так як ЕЕ і ІЕ складала 100%. Препарат мав згубну дію на молоді і статевозрілі фасціоли.

9. Для лікування і профілактики великої рогатої худоби  хворої фасціольозом рекомендую застосовувати антигельмінтик комбітрем (форма – порошка в дозі 1г на 10 кг маси тіла, де в 1г міститься 50мг триклабендазолу і 100мг альбендазолу); комбітрем (форма – емульсія) в дозі 1 мл на 10кг маси тіла тому, що препарат має згубну дію на молоді і статевозрілі фасціоли. 2.В практичному використанні найбільш доцільно з лікувальною і імуностимулюючою метою препарат “Комбітрем” у формі порошку.        У формі емульсії він більш зручний для дозування, проте введення його додатково потребує залучення робітників для фіксації тварин та фахівців ветеринарної медицини, тому його перспективніше використовувати в умовах  фермерських або приватних господарств з невеликим поголів’ям.