Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
67

6. Охорона праці.

 

 

За останні роки сільське господарство обновилось більш досконалими машинами, механізмами й устаткуванням, які полегшили тяжкі й трудомісткі роботи на тваринницьких фермах. В умовах механізації й інтенсифікації сільськогосподарського виробництва особливо актуальною стала проблема охорони праці робітників, забезпечення таких умов праці, які б були безпечні для життя і здоров'я людей, ліквідувати професійні захворювання й виробничий травматизм. Ветеринарний лікар, зооінженер повинні знати, якими шляхами усунути виробничу небезпеку, знизити її негативний вплив на організм працівників і тваринництва, які умови праці найбільш сприятливі для виробничого процесу.

В господарстві робота по охороні праці проводиться в відповідності до Закону України «Про охорону праці» від 14. 10. 1992 р. Відповідальність за організацію роботи по охороні праці й техніці безпеки в господарстві несе рада пайовиків, яка з числа головних спеціалістів (зоотехніка ветеринарної медицини, завідуючий фермою) призначає відповідальних за стан по техніці безпеки на кожній виробничій ділянці (бригаді, фермі і т.д.). Організація роботи по техніці безпеки і виробничій санітарії, контроль за розробкою і впровадженням заходів по створенню безпечних умов праці покладаються на інженера по техніці безпеки.

Навчання по охороні праці проводиться відповідно ДЕСТу 12.0.004 - 79. Крім того головні спеціалісти постійно проводять вступний інструктаж по охороні праці а також розробляють і застосовують на робочих місцях сучасніші конструкції огородження провідників змінного струму і рухомих частин механізмів, не допускають до експлуатації поламані машини і устаткування, забороняють роботу в тих місцях, де існує загроза для життя і здоров’я працюючих, забезпечують чітке дотримання діючого законодавства про охорону праці, норм, правил, інструкцій і наказів з питань техніки безпеки і виробничої санітарії при догляді за тваринами, використанні отрутохімікатів. На початку року в господарстві в відповідності з вимогами законодавства «Про охорону праці» складаються плани заходів для покрашення умов праці та охорони праці, куди включаються і соціальні питання, які в свою чергу розглядаються профспілковими комітетами і радою пайовиків, згідно статті 46 Конституції України.