Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
23

►Матеріали: предметне скло для мікроскопа, канадський бальзам, який широко використовується в оптичній мікроскопії, пластинка з прозорого полімеру (відмита від емульсії ренгено плівка).

►Один із перерахованих ріжучих інструментів : голка швецька, голка для ін’єкцій , лезо ножа, лезо для гоління, скальпель.

►Канцелярська лінійка.

Технічний результат:

Збільшення достовірності при проведенні реєстрації кількості структурних елементів дослідження (яєць і мертвих личинок гельмінтів) в копрології за рахунок:

►Вільного розміщення краплини флюктуючої рідини у більшій кількості чарунок.

►Кращого обмеження руху флуктуючої рідини з яйцями гельмінтів, що сприяє повному осадженню останніх у чарунках камери за рахунок більшої кількості.

►Відповідності габаритів зору мікроскопа і чарунок камери.

►Покращення оптичних характеристик пристрою.

► Зменшення навантаження на зір та увагу дослідника і економії часу на 10-15 хвилин. Нанесена краплина осаду (флуктуючої рідини) на поверхню чарунок сітки пристрою досліджується під мікроскопом з вісьмикратним об’єктивом. При цьому проводиться кількісна реєстрація в кожній чарунці сітки яєць фасціол.

Технічний результат способу проведення гельмінтоовоскопії заключається в слідуючих покращених в порівнянні з іншими методами: підвищення точності і продуктивності роботи дослідника, а також зменшення навантаження на його зір та увагу за рахунок відповідності габаритів поля мікроскопа, відсутності руху яєць і мертвих личинок гельмінтів у флюктуючій рідині в чарунках камери похрещених оптичних характеристик пристрою.

Послідовність дії : після проведення серії послідовних промивань з 1г фекалій залишають близько 5мл флюктуючої рідини з осадженими яйцями гельмінтів, від якої відбирають частину (0,1мл) за допомогою мікропіпетки, наносять на її сітку камери і далі під мікроскопом при вісьмикратному збільшенні об’єктиву проводять реєстрацію яєць гельмінтів в усіх 600 ч